Zo gebruik je de vragenlijst

De Kinderombudsman helpt je met deze vragenlijst om te bepalen wat voor jou belangrijk is. En of jij en de volwassenen die een beslissing over jou nemen overal aan gedacht hebben. Door het beantwoorden van de onderstaande vragen staat alles wat voor jou belangrijk is op een rijtje. Gebruik dit overzicht bijvoorbeeld voor een gesprek waar een beslissing over jou wordt genomen. Het beantwoorden van de volgende vragen helpt je om jouw verhaal  nog duidelijker te vertellen.

Tip: Vind je het lastig om de antwoorden te geven? Vraag dan of iemand die jou goed kent dit samen met jou, of voor jou, wil doen. Je kan dan gelijk checken of diegene jou goed genoeg kent.

De vragen

Hieronder staat de vragenlijst. Je kunt deze vragen kopiëren en plakken naar computerprogramma zoals Word of Pages. En dan daarin de vragen beantwoorden en als je wilt printen. Je kunt de vragen natuurlijk ook overschrijven in een schrift of op een kladblok. En dan je antwoorden erbij schrijven.

Dit ben ik en dit maakt mij bijzonder!

Omschrijf hier onder andere je naam, je leeftijd, waar je vandaan komt. Wat moeten anderen absoluut over jou weten?

Dit vind ik het belangrijkst in mijn leven en voor dit besluit

Bijvoorbeeld dat ik bij (pleeg)ouders kan wonen, met vrienden leuke dingen kan doen, naar een school gaan die goed bij mij past, dat er voor mij een vertrouwd ziekenhuis in de buurt is waar ik naar toe kan gaan, of dat mijn huisdier bij me kan blijven.

Dit zijn mensen die belangrijk zijn in mijn leven

Denk aan belangrijke personen zoals jouw (pleeg) ouders, jouw broer of zus, een vriend of vriendin.

Dit heb ik nodig om mij veilig te voelen en hier kan er het best voor mij gezorgd worden

Wat heb je nodig zodat je niet bang bent voor ruzie, geweld of misbruik, en dat er mensen zijn die van je houden en voor je zorgen.

Dit vind ik moeilijk in mijn leven

Je hebt misschien een vervelende ervaring gehad, je zit nu in een moeilijke situatie, of er zijn andere dingen die niet makkelijk gaan in jouw leven.

Zo voel ik mij op dit moment

Denk bij het beantwoorden aan of je je goed voelt over wie je bent. En of je goede begeleiding of behandeling krijgt als het minder goed met je gaat.

Dit heb ik nodig voor mijn gezondheid en voor goede gezondheidszorg

Bijvoorbeeld dat je naar de dokter kunt gaan, als dit nodig is.

Dit is waar ik les krijg, wat ik graag leer en wat bij mij past

Ga je nu naar een school of volg je een opleiding die bij jou past? Is het veilig op school of op de opleiding? Wat vind jij fijn om te leren en wat heb je nodig?