Wie is Yasmine?

Dit rapport gaat over Yasmine (niet de echte naam). Een meisje dat houdt van drummen en van afspreken met vrienden. Toen Yasmine zestien jaar was, kon zij niet meer thuis wonen. Daarom ging ze op een groep met andere kinderen wonen. Deze groep was van de organisatie Sterk Huis.

De klacht van Yasmine

Toen Yasmine twee weken op de groep woonde, heeft zij aan Sterk Huis verteld dat ze was verkracht door Alex. Hij woonde ook op de groep. Yasmine klaagt erover dat Sterk Huis niet goed heeft gereageerd toen zij vertelde over de verkrachting. Volgens Yasmine heeft Sterk Huis geen aangifte gedaan bij de politie en zijn zij en Alex niet uit elkaar gehaald. Hierdoor heeft zij een hele nare tijd gehad.

Het onderzoek van de Kinderombudsman

De Kinderombudsman heeft de klacht van Yasmine onderzocht. Hiervoor heeft de Kinderombudsman gesproken met Yasmine, vragen gesteld aan Sterk Huis en alle stukken gelezen om te begrijpen wat er is gebeurd. Daarna heeft de Kinderombudsman onderzocht of Sterk Huis goed is omgegaan met de kinderrechten van Yasmine.

Het oordeel van de Kinderombudsman

De Kinderombudsman vindt dat Sterk Huis niet goed is omgegaan met de kinderrechten van Yasmine en dat zij dus gelijk heeft met haar klacht. Nadat Yasmine vertelde dat ze was verkracht, had zij het recht op goede zorg zodat ze weer gezond kon opgroeien. Ook moest ze beschermd worden tegen (nog meer) geweld. Verder had Yasmine het recht op informatie en om haar mening te geven toen er belangrijke beslissingen over haar werden genomen. Deze kinderrechten zijn niet goed nageleefd doordat Sterk Huis geen aangifte heeft gedaan bij de politie en Yasmine en Alex niet uit elkaar zijn gehaald en dit grote gevolgen heeft gehad voor hoe Yasmine zich voelde.

Advies van de Kinderombudsman

De Kinderombudsman heeft een advies gegeven aan Sterk Huis zodat zij kan leren van de klacht van Yasmine. Dit is ook wat Yasmine het liefst wil: dat andere kinderen niet hetzelfde meemaken als zij. Het advies van de Kinderombudsman staat achter in dit rapport.