Iedere twee jaar doet de Kinderombudsman onderzoek onder kinderen tussen de 8 en 18 jaar. Zij krijgen vragen over 14 onderdelen van hun leven dat samen iets zegt over de kwaliteit van hun leven. Een analyse van de data uit drie voorgaande onderzoeken laat zien dat kinderen met gescheiden ouders lager scoren op alle 14 onderdelen. Ook geven kinderen van gescheiden ouders hun leven gemiddeld een lager cijfer. 

De grootste negatieve gevolgen ervaren kinderen van gescheiden ouders in relatie tot hun ouders: hun voorbeeldgedrag, aandacht en liefde en de stabiliteit en continuïteit die ze thuis bieden. Dit heeft ook invloed op hun zekerheid en perspectief voor de toekomst. 

17- jarig meisje: "Begin dit jaar zijn mijn ouders gescheiden. Ik heb daar heel erg veel moeite mee gehad en soms heb ik dat eigenlijk nog steeds. Dit heeft heel veel invloed gehad in de manier hoe ik nu naar de toekomst kijk."

De Kinderombudsman roept álle ouders van Nederland op die uit elkaar gaan, het belang van hun kind centraal te stellen bij alle beslissingen die ze moeten nemen als ze uit elkaar gaan. Zoals beslissingen over waar ze gaan wonen en hoe vaak ze beide ouders zien. 

Ook wordt er een oproep gedaan aan professionals en beleidsmakers om ouders te helpen. Ouders moeten aandacht en liefde kunnen (blijven) geven aan hun kind ongeacht de situatie waarin zij zich met hun ex-partner bevinden.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: "Te lang hebben we als volwassenen gedacht dat het wel meevalt: de impact van een scheiding op het welzijn en de ontwikkeling van een kind. Maar kinderen laten ons weten dat ze veel last hebben van een scheiding. Ze vertellen ons dat ze vooral hun ouders missen, fysiek en/of mentaal. De afwezigheid van een goede relatie met de ouders kan een kind voor het leven tekenen. En dan hebben we het over minimaal 40.000 kinderen per jaar voor wie dat een risico is. Daarom roep ik alle ouders op om ook na een scheiding samen ouders te blijven voor hun kinderen. Als partners ga je uit elkaar. Als ouders blijf je samen verantwoordelijk voor het welzijn van je kinderen".