De Kinderombudsman ontving in 2023 rond de honderdvijftig meldingen over pesten. Uit een eerste analyse van deze meldingen blijkt dat pesten vaak - namelijk in 96% van de gevallen – plaatsvindt op school. In het merendeel van de zaken is de klacht dat school het pesten onvoldoende serieus neemt en te weinig doet om het pesten aan te pakken. Ook erkent de school niet altijd dat er sprake is van pesten waardoor het pestprotocol vervolgens niet wordt toegepast.
De Kinderombudsman is bezorgd om kinderen die worden gepest. Zij voelen zich vaak eenzaam, verdrietig, onveilig en onzeker. Verschillende kinderrechten staan onder druk, waaronder het recht om niet gediscrimineerd te worden (artikel 2 IVRK), het recht op ontwikkeling (artikel 6 IVRK), het recht op veiligheid (artikel 19 IVRK) en het recht op onderwijs (artikel 28 en 29 IVRK). Kinderen die gepest worden dragen de negatieve gevolgen hiervan in veel gevallen hun leven lang met zich mee.
Ten behoeve van het debat van 15 mei over de veiligheid op scholen brengt de Kinderombudsman naast bovenstaande graag een aantal onderwerpen (opnieuw) onder de aandacht. De Kinderombudsman vraagt de leden van de commissie om de aanbevelingen uit het rapport 'in eenzaamheid gepest' evenals de reactie op het conceptwetsvoorstel Vrij en Veilig onderwijs mee te nemen in het debat. Daarnaast beveelt de Kinderombudsman aan dat er bij de verdere uitwerking van wetgeving en beleid rondom sociale veiligheid op school een kinderrechtentoets (CRIA) wordt uitgevoerd.