Veel kinderen en jongeren hebben dit jaar extra aandacht nodig. Jij misschien ook? De grote veranderingen van de afgelopen periode kunnen je angstig en onzeker maken. Je maakt je misschien zorgen om jouw opa of oma, maar ook over hoe het verder gaat op jouw school. Net als voor volwassenen blijft het coronavirus voor kinderen en jongeren heel spannend. Let dus goed op elkaar.

Let op elkaar. En vooral: let op de kwetsbare kinderen en jongeren. Niet ieder kind heeft een fijn thuis. Een kind is nu extra kwetsbaar. Vergeet dat in deze hectische tijden niet.

- Margrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw.

Deze vragen krijgen we vaak over Corona

Een vaccin tegen corona beschermt je tegen het coronavirus. Je krijgt het vaccin met een prik in je bovenarm. Na de vaccinatie word je normaal gesproken niet of minder ziek van het virus. Dat komt omdat het vaccin jouw lichaam helpt om antistoffen aan te maken tegen corona. Mocht je besmet raken met het coronavirus, dan is jouw lichaam al voorbereid om het virus op te kunnen ruimen.

In Nederland kan iedereen vanaf 12 jaar een coronavaccin krijgen. Het is niet verplicht. Ben je 16 of 17 jaar? Dan mag je zelf beslissen of je het vaccin wilt of niet. Ben je nog geen 16? Dan maak je de beslissing samen met je ouders. Als jij en je ouders er niet uitkomen en jij hebt goed nagedacht over je keuze dan geeft jouw mening de doorslag óók als je jonger bent dan 16.

Wel of geen vaccinatie. Dat kan een lastige keuze zijn.  Er zijn verschillende websites met informatie over de voordelen en nadelen van het coronavaccin. Kijk bijvoorbeeld eens op deze pagina met veel gestelde vragen over het vaccin van het Nederlands Jeugdinstituut

Als je twijfelt of er niet goed uitkomt, vraag iemand om met je mee te denken. Dit kan bijvoorbeeld iemand van school zijn, maar ook je huisarts. Wanneer jezelf denkt dat je tot een risicogroep behoort en last hebt van je gezondheid is het altijd goed dit te bespreken met je huisarts. Als je vragen hebt over de coronavaccinatie kun je die ook stellen via de chat van www.jouwggd.nl. Dat kan anoniem. De chat is geopend van maandag tot en met vrijdag van 14:00 uur tot 20:00 uur en in het weekend van 18:00 uur tot 20:00 uur.

Nee. Het is niet zo dat je alleen toegang krijgt als je bent gevaccineerd. Wel kunnen organisaties of organisatoren van evenementen vragen of je kan laten zien dat je corona hebt gehad (je kan dan een herstelbewijs van corona laten zien) en ze kunnen vragen om je te laten testen voordat je ergens naar binnen mag.

Dat kan online of met de telefoon. 

  • Online kun je een afspraak maken op www.coronavaccinatie-afspraak.nl. Let op. Je hebt hier wel een DigiD voor nodig.
  • Met de telefoon kun je een afspraak maken via het nummer: 0800 7070. De medewerkers van de GGD vragen dan naar jouw BSN-nummer (dat staat in je paspoort of ID kaart)  en je geboortedatum. 

Corona is een virus. Een virus is ontzettend klein, je kunt het niet zien. Je kunt er wel ziek van worden. De meeste kinderen worden gelukkig niet erg ziek door het coronavirus. Sommige volwassenen wel. Vooral oudere mensen en mensen die al gezondheidsproblemen hadden kunnen erg ziek worden door het coronavirus. Corona is besmettelijk. Dat betekent dat je het virus aan andere mensen kunt doorgeven.

De regels van de overheid die gaan over corona veranderen regelmatig. Lees de laatste regels over corona in begrijpelijke taal op deze website van de overheid.

Voor ouders en verzorgers - hoe ga je om met Corona?

Hoe praat je met je kinderen over het coronavirus?

  • Luister actief. Leg je telefoon weg. Stel ook vragen aan je kind en maak hardop samenvattingen van wat je samen hebt besproken. Gebruik eventueel plaatjes en tekeningetjes.
  • Neem er de tijd voor. Sommigen dingen zijn moeilijk in een keer uit te leggen. Dat hoeft ook niet.
  • Heb een open houding. Laat zien dat geen enkele vraag of opmerking ‘dom’ of ongepast is.
  • Wees bewust van je niet-verbale communicatie. Je lichaamshouding en gelaatsuitdrukking zegt meer dan je woorden. Ga dus niet alleen maar gerust stellen, wanneer je je niet gerust voelt.
  • Geef afgewogen informatie. Maak het niet alleen maar eng en negatief. Probeer er ook hoopvoller informatie naast te plaatsen.

 

Maak niet de fout om tegen een kind te zeggen dat er niets aan de hand is

Kinderen en jongeren merken het meteen als volwassenen ongerust zijn. En het coronavirus zie je nu overal: op de televisie die aanstaat, via de iPad, via telefoon- of live gesprekken van  volwassenen onderling. Kinderen en jongeren zien en horen dat volwassenen gespannen zijn. Wanneer kinderen schrikken of ongerust zijn, kijken zij naar het gezicht van een vertrouwde  volwassene. Wat dat gezicht uitstraalt, bepaalt of het kind angstig blijft of gerustgesteld wordt.

Geef kinderen de kans om hun zorgen te uiten

Kinderen kunnen heel goed aanvoelen dat bepaalde thema’s moeilijk zijn voor ouders en beginnen er daarom niet of niet nog een keer over. Of ze doen alsof ze er niet mee bezig zijn. Ouders denken er goed aan te doen hun kinderen niet te belasten met iets waarvan ze denken dat het niet voor ze speelt. Zo houden ze elkaar goed bedoeld voor de gek. Blijf dus met elkaar in gesprek!

Wees alert op tekenen dat het kind met vragen of zorgen zit over het coronavirus

Laat merken dat kinderen en jongeren alle vragen mogen stellen die ze maar kunnen bedenken. En dat zij ook hun zorgen mogen uiten. Probeer in duidelijke taal eerlijk op alle vragen antwoord te geven.  En zoek de taal die past bij het kind. Wanneer je het antwoord niet weet, doe dan niet alsof je het wel weet. Vertel eerlijk: dat weet ik niet, maar gelukkig zijn er slimme mensen die het wel weten of hard werken om dit uit te zoeken. Check altijd of je uitleg is begrepen. Soms denk je dat je het prima hebt uitgelegd, maar zijn je woorden anders begrepen dan ze bedoeld waren. Probeer op een speelse manier, zonder te gaan ‘overhoren’, uit te vinden wat je kind begrepen heeft.

Je bent zelf als ouder thuis, waarom?

Zeg iets als: ‘Onze burgemeesters en ministers willen dat dit virus gauw weer weggaat. Ze zorgen ervoor dat het virus niet verder verspreid. Daarom ga ik nu niet naar mijn werk. Net als veel andere ouders of verzorgers.  Zo zien we minder mensen en worden er minder mensen ziek. Daarom ga jij en andere kinderen nu ook een tijdje niet naar school.’ 

Kinderen mogen weten dat er iets ergs aan de hand is, maar het mag niet hún probleem worden. Zij hebben er recht op zich beschermd te voelen door volwassenen: hun ouders, hun leerkrachten, hun zusters en dokters, hun burgemeesters, hun ministers, hun koning, en, als zij geloven: hun God.

Als kinderen toch al erg angstig zijn, moet je ze dan niet beschermen tegen deze informatie?

Nee. Juist die kinderen voelen heel goed aan dat volwassenen bezorgd zijn. Bevestig bij angstige kinderen dat er iets aan de hand is, waar we allemaal ongerust van worden. Maar benadruk dat zij erop kunnen vertrouwen dat de volwassenen het gaan oplossen.

Jonge kinderen denken snel dat iets ergs hun schuld is

Jonge kinderen zien de wereld met zichzelf als middelpunt. Ze betrekken snel iets op zichzelf. Ze zijn gewend dat volwassenen boos of ernstig worden, wanneer zij stout zijn geweest. Soms werkt dat omgekeerd. Als volwassenen boos of ernstig zijn om iets anders, kunnen kinderen de fout maken te denken dat het hun schuld is. Houdt dit in gedachten wanneer je kinderen uitleg geeft.

Wat zijn ‘jonge kinderen’?

Er is geen precieze leeftijd te geven, omdat kinderen verschillen in de snelheid waarmee ze begripsvermogen en taal ontwikkelen. Peuters en kleuters denken vaak magisch. Tussen ongeveer de leeftijden van vijf en zeven jaar ontwikkelen kinderen het vermogen tot logisch denken. Dan kan een rationele uitleg beter ‘landen’. Maar pas op! Door emoties als angst en boosheid kan dit logisch vermogen een stuk minder goed werken. Leg daarom eerlijk uit wat er speelt.