Oorzaken van armoede

Armoede kan allerlei redenen hebben. Soms hebben je ouders (tijdelijk) geen werk en ontvangen ze elke maand een bedrag van de overheid. Of ze werken wel, maar verdienen niet genoeg. Dit komt vaker voor als je vader of moeder jou alleen opvoedt. Het kan ook voorkomen dat je ouders ziek zijn en helemaal niet meer kunnen werken. Of ze hebben schulden die hun geldproblemen nóg groter maken.


Wat zijn de gevolgen?

Wat de reden ook is, geldproblemen kunnen je leven een stuk moeilijker maken. Stel, je ouders kunnen de rekeningen niet meer betalen. Dan bestaat de kans dat het gas, water en licht wordt afgesloten. Of dat jullie zelfs je huis kwijtraken. In dat geval moet je soms met je ouders tijdelijk ergens anders wonen, bij familie intrekken of naar een opvang. Als het je ouders niet lukt om een andere goede woonplek te vinden, dan is de gemeente verplicht om te helpen.

Bij armoede is er vaak ook geen geld voor dingen die je nodig hebt voor school, zoals een fiets of laptop. Of je kunt niet met de bus en trein reizen. Op de middelbare school kan het ook zijn dat je niet met je vrienden kunt afspreken, omdat je geen geld hebt om iets leuks te doen.


Piekeren en buikpijn

Als er thuis geldproblemen zijn, heeft dat ook invloed op hoe jij je voelt. Misschien schaam je je wel, maak je je zorgen om je ouders of ben je bang dat je geen goede toekomst hebt. Van al dat gepieker kun je flinke last van stress of buikpijn krijgen. Ook op school kan het minder goed gaan. Je kunt je niet goed concentreren, en thuis huiswerk maken lukt vaak ook niet. Soms denkt de school daardoor dat jij minder goed kunt leren. Thuis hebben je ouders soms minder tijd en aandacht voor je, omdat ze worden opgeslokt door hun eigen problemen.


Waar heb ik recht op?

Als kind kun je er niks aan doen dat je ouders geldproblemen hebben, maar je ouders kunnen er soms wel zelf wat aan doen. Zo kunnen ze contact opnemen met de gemeente. Iedere Nederlandse gemeente – dus ook die van jou – krijgt geld van de regering om kinderen uit gezinnen met geldproblemen te helpen. Dat noemen ze een kindpakket of kindvoorzieningen. Ook kun je in sommige woonplaatsen een pas aanvragen waarmee je onder andere schoolspullen kunt kopen of kunt sporten. Samen met het wijkteam van de gemeente kunnen je ouders kijken waar jullie recht op hebben. Het wijkteam kan je ouders ook helpen met hun schulden.


Wat kan ik zelf doen?

Je kunt iemand die je vertrouwt om hulp vragen. Bijvoorbeeld je leraar op school, de huisarts of het wijkteam. Zij kunnen samen met jou kijken naar de mogelijkheden om hulp in te schakelen.

Neem persoonlijk contact op


Waar kan ik nog meer terecht?

  • Sam& voor alle kinderen, is er voor kinderen die opgroeien in armere gezinnen. Hier kunnen jouw ouders of verzorgers terecht voor ondersteuning zodat jij gewoon mee kan doen met sporten of je verjaardag kan vieren.
  • Geld & ik, is een platform voor kinderen en jongeren die alles willen weten over geld. Praat mee, stel vragen aan ervaringsdeskundigen, en lees alles over geld!
  • Nibud, het Nibud geeft scholieren tips om goed met geld om te gaan.
  • Stichting Leergeld, met hulp van stichting Leergeld kun je als je ouders niet veel geld hebben mee op schoolreis, gaan sporten of muziekles krijgen. Ook kunnen ze vaak een (tweedehands) fiets of computer regelen als je die niet hebt.
  • Jeugdfonds Sport en Cultuur, maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld, toch op voetbal, muziekles, turnen, streetdance, judo of theaterles of een andere sportieve of creatieve activiteit kunnen doen. Voor die kinderen en jongeren betalen ze de contributie / het lesgeld en in bepaalde gevallen de benodigde attributen.
  • Stichting Jarige Job, helpt kinderen die vanwege weinige geld thuis door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. €35,-. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag thuis én op school!
  • Fonds Kinderhulp, helpt kinderen en jongeren tot 21 jaar die opgroeien in armoede. Met simpele dingen zoals zwemlessen, een dagje uit, een fiets, opleiding, leesboek of een laptop mogelijk te maken.