Ze doen hun aanvraag en kunnen meteen wachten op de beslissing. Na anderhalf uur moeten ze naar een speciale, afgesloten wachtruimte. Daar zijn ook twee mensen van de vreemdelingenpolitie. De ambtenaar van de IND komt ook binnen en laat moeder en dochter weten dat hun aanvraag is afgewezen. Vervolgens zijn moeder en dochter door de veemdelingenpolitie aangehouden. Moeder en dochter schrokken daarvan. Ze zijn met veel ophef meegenomen naar het politiebureau.

Moeder en dochter moeten twee uur op het politiebureau blijven. Daarna worden ze vrijgelaten en mogen ze weer naar huis. De aanhouding heeft grote indruk gemaakt op moeder en dochter. De school van de dochter schrijft dat de dochter angstig was en eerst niet meer naar school durfde te komen omdat ze bang was dat haar moeder ondertussen zou worden opgehaald en weggestuurd.

De advocaat van moeder en dochter heeft een klacht ingediend over het optreden van de IND en de vreemdelingenpolitie. De Kinderombudsman en de Nationale ombudsman hebben samen onderzoek gedaan. Ze hebben onderzocht of het optreden wel behoorlijk en in overeenstemming met de kinderrechten was. 

Download rapport