Doordat de familie de Nederlandse nationaliteit niet heeft, kan Zaza zonder visum niet mee op schoolreis naar Londen, kunnen haar ouders moeilijk een hypotheek afsluiten en ook niet stemmen voor landelijke verkiezingen. En ook al droomt Zaza ervan een tijdje in het buitenland te studeren en later bij de politie te werken, zonder Nederlands paspoort zal dat nooit gebeuren.

Aanbevelingen

De Nationale ombudsman en De Kinderombudsman hebben onderzoek gedaan naar de problemen waar volwassenen en kinderen tegen aan lopen bij het verzoek tot naturalisatie. De Nationale ombudsman doet in het rapport een aantal aanbevelingen aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie over de samenwerking tussen gemeentes en de IND.

De Kinderombudsman verzoekt daarnaast de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie om ervoor te zorgen dat de belangen en de situatie van kinderen en jongvolwassenen apart en expliciet worden betrokken bij de beslissing op naturalisatieverzoeken en te verzekeren dat de belangen van kinderen en jongvolwassenen hierbij een eerste overweging vormen.