In totaal verblijven er op dit moment 300 amv's in Ter Apel, terwijl er plaats is voor 55. Zo'n dertig jongens en twee meisjes wachtten en sliepen al drie dagen op plastic stoelen in de wachtkamer van de IND, omdat er geen plaats voor hen was in het centrum. In de wachtkamer zijn geen sanitaire voorzieningen en er is geen aandacht of dagbesteding voor hen. Niemand kan hen vertellen hoe lang het nog duurt. De kinderen zijn gestrest, vermoeid en angstig.

Inmiddels ligt er een uitspraak van de rechter op een kort geding van Vluchtelingenwerk Nederland. Staatssecretaris Van der Burg heeft in reactie daarop een brief aan alle gemeenten gestuurd om met prioriteit amv's op te vangen. De Kinderombudsman en de Nationale ombudsman vinden het belangrijk dat verantwoordelijke bestuurders onmiddellijk gehoor geven aan de oproep van de staatssecretaris zodat situaties die zijn aangetroffen voorkomen kunnen worden.

Lees hier onze brief aan staatsecretaris Van der Burg over de situatie in Ter Apel die we mede namens de Nationale ombudsman stuurden.

* De foto op deze pagina is een stockfoto ter illustratie en is niet gemaakt in Ter Apel.