De situatie op de Griekse eilanden is al lange tijd onhoudbaar. Gisteren legden branden het bomvolle Kamp Moria grotendeels in de as, waardoor de daar gestrande vluchtelingen in een nog moeilijkere situatie zijn terechtgekomen.

Nu de branden Kamp Moria op Lesbos grotendeels hebben verwoest, is er eigenlijk geen andere keus meer. Het kabinet moet met de andere Europese regeringen actie ondernemen. Niet morgen of volgende maand, maar nu.

Margrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw.

Oproep Europese Kinderombudsmannen

In april trok Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer ook al aan de bel. Toen waarschuwde ze voor de risico's van een corona-uitbraak in de vaak overvolle vluchtelingenkampen en pleitte ze voor evacuatie van minderjarige vluchtelingen en hun naasten. Margrite Kalverboer stond niet alleen in haar oproep: Kinderombudsmannen uit heel Europa – verenigd in het ENOC-netwerk – spoorden de regeringen van hun landen kinderen uit de kampen weg te halen en de opvang te verdelen over de Europese landen.

In de afgelopen maanden hebben ook andere organisaties aandacht gevraagd voor de beroerde situatie waarin minderjarige vluchtelingen verkeren in de overvolle kampen op de Griekse eilanden.