In strijd met kinderrechten

Dit was niet terecht en onnodig, vinden Pablo en zijn ouders. Zij hebben een klacht ingediend bij de Politie. De politie vond dat hun klacht niet terecht was. En toen hebben Pablo en zijn ouders contact opgenomen met de Kinderombudsman. De Kinderombudsman heeft de klacht onderzocht en vindt de klacht van Pablo en zijn ouders wel terecht.

Lees meer hierover in ons rapport 'Afkoelen in de isoleercel'

Minderjarigen horen niet in de cel en al helemaal niet in de isoleercel. Dat is in strijd met het Kinderrechtenverdrag.

Op zo'n manier in een isoleercel terechtkomen is voor volwassenen al een zeer heftige en ingrijpende ervaring. Bij een minderjarige is de impact nog veel groter.

Margrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw.

Dat de politie tot dit besluit kwam omdat Pablo zich zou hebben misdragen, doet daar volgens de Kinderombudsman niets aan af. Dat de politie moet optreden bij moeilijk gedrag is logisch. Maar de negatieve effecten van opsluiting in een isoleercel wegen zwaarder. Met andere woorden: dat Pablo moest afkoelen vindt de Kinderombudsman niet genoeg reden om Pablo in de isoleercel te plaatsen.

Andere oplossingen nodig

De politie gaf tijdens het onderzoek van de Kinderombudsman aan dat er regelmatig minderjarigen in de isoleercel terecht komen. De Kinderombudsman wil dat de politie andere oplossingen bedenkt voor minderjarigen die door hun gedrag niet op een kindervriendelijker manier worden vastgehouden. Of 'ingesloten' zoals de politie dat noemt.

Het is belangrijk dat de politie iedere keer goed kijkt of een minderjarige echt moeten worden aangehouden. Volgens het kinderrechtenverdrag moeten minderjarigen zo min mogelijk in een cel worden gezet.

Geef duidelijke uitleg tijdens een arrestatie

De Kinderombudsman roept de politie bovendien op om duidelijk uit te leggen wat er gebeurt na een arrestatie. Er moet een instructie komen voor agenten hoe zij aan kinderen en jongeren uitleggen dat de politie hun zakken of kleren onderzoekt ('fouilleren').

Na zijn aanhouding werd ook Pablo gefouilleerd. Pablo en zijn ouders hebben hierover ook een klacht ingediend bij de Kinderombudsman. Pablo werd meerdere keren gefouilleerd door een agent, ook in zijn schaamstreek. Het is voor de Kinderombudsman niet te beoordelen of deze klacht terecht is. Het is immers niet duidelijk welke informatie de politie aan Pablo gaf over de fouillering.

* de naam Pablo is gefingeerd

Dit onderzoek is uitgevoerd voordat Nederland te maken kreeg met de corona-crisis.