De Kinderombudsman heeft de zaak onderzocht op basis van een klacht van de moeder. Kinderombudsman Marc Dullaert: "De IND heeft met deze starre houding deze meisjes onnodig in gevaar gebracht, terwijl er wel degelijk mogelijkheden waren om in Jemen een DNA test af te nemen."

Welwillendheid, menselijkheid en spoed

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over gezinshereniging. Kinderombudsman Marc Dullaert is van mening dat dit rapport over de drie meisjes tekenend is voor de manier waarop Nederland omgaat met gezinshereniging. Nederland is op grond van het Verdrag voor de Rechten van het Kind verplicht om aanvragen van kinderen om herenigd te worden met hun ouders met welwillendheid, menselijkheid en spoed te behandelen.

De Kinderombudsman heeft in 2013 een onderzoek gedaan naar de gezinshereniging. De Kinderombudsman constateerde toen dat duizenden kinderen van vluchtelingen geen eerlijke kans hebben gekregen om zich te herenigen met hun ouder in Nederland. De rechten van deze kinderen zijn in ernstige mate geschonden door een onredelijk beleid, in combinatie met een zeer onzorgvuldige werkwijze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Fraude

De Kinderombudsman constateerde in zijn onderzoek naar gezinshereniging in 2013 dat het Nederlandse beleid voor nareizende gezinsleden van vluchtelingen in de afgelopen jaren is aangescherpt op grond van vermeende fraudesignalen. De bewijzen voor fraude zijn echter niet aangetoond. Een conclusie die wordt bevestigd door de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ). Nu ook de AZVC tot deze conclusie komt, kan de Kinderombudsman alleen maar stellen dat de bodem onder het toenmalige nareisbeleid is weggeslagen.

De drie meisjes zijn inmiddels herenigd bij hun moeder in Nederland. De Kinderombudsman maakt zich wel nog zorgen over de kinderen, die de dupe zijn geworden van het onnodig strikte beleid van de Nederlandse overheid. De Kinderombudsman sluit niet uit dat hierdoor kinderen onterecht niet met hun ouders zijn herenigd of pas na een veel te lange procedure.

Download het rapport KOM001/2015