Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer bezocht vorige maand het Caribische deel van het Koninkrijk. Ze begon het werkbezoek op 21 november in Sint Eustatius, reisde daarna naar Saba en sloot de reis af met een bezoek aan Curaçao.
Op Saba en Sint Eustatius sprak Margrite Kalverboer met vertegenwoordigers van verschillende instanties. Ze bezocht onder meer de expertise centra onderwijs en zorg, jeugdzorg en de openbare lichamen. We zien een positieve ontwikkeling op de eilanden, bijvoorbeeld in het onderwijs, de kinderopvang en de professionele ondersteuning van kinderen.
Veel verbeterd, maar ook zorgen
Margrite Kalverboer: "Sinds mijn laatste bezoek aan de eilanden is er veel verbeterd. Ik zie dat er hard gewerkt wordt om de ontwikkeling van kinderen hier positief te beïnvloeden. Zowel door de mensen in Europees als in Caribisch Nederland." Voorbeelden van positieve ontwikkelingen zijn nieuwe voorzieningen, zoals de nieuwe locatie van de Expertise Centre Education care op Sint Eustatius. En op Saba is er meer aanbod van naschoolse activiteiten.
Natuurlijk zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over de aansluiting van het onderwijs op de vervolgstudie in Nederland, de situatie thuis en de betrokkenheid van de ouders bij de kinderen. Kinderen worden teveel beperkt door de grenzen van het eiland in het opgroeien tot wereldburgers. Ook armoede is nog steeds een groot probleem, onder andere door de lage inkomens en hoge kosten. Als er onvoldoende geld is, komen ouders niet aan opvoeden toe. Hierdoor zijn kinderen te veel op zichzelf aangewezen.
Conferentie ombudsmannen op Curaçao
Op Curaçao organiseerde de Kinderombudsvrouw een expertmeeting met mensen uit het veld over kinderrechten. Zij heeft verteld over haar werk en inzicht gegeven hoe je besluiten neemt waarbij het belang van het kind voorop staat. Daarnaast bezocht de Kinderombudsvrouw een conferentie over armoede , georganiseerd door de ombudsmannen van het Koninkrijk: de ombudsman van Curaçao (Keursly Concincion), Sint Maarten (Gwendolien Mossel) en Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. De ombudsmannen willen gezamenlijk optreden om de aanpak van armoede hoog op de agenda te krijgen.
De aanpak van armoede is belangrijk voor kinderen, zegt Margrite Kalverboer: "Door armoede staat je kindertijd onder druk. Want armoede is het missen van je ouders. Het oplossen van kinderarmoede begint daarom bij het ondersteunen van de ouders. Deze kinderen moeten niet de volgende generatie zijn met kinderen die in armoede opgroeien."