Tijdens de provincietour willen de ombudsmannen een goed beeld krijgen van wat er speelt tussen inwoners in de provincie Utrecht en de overheid. Inwoners kunnen in twee gemeenten in de provincie Utrecht in gesprek gaan met de ombudsmannen en hun team.

Reinier van Zutphen: 'Ik kijk er naar uit om zoveel mogelijk mensen te spreken. Iedereen die een zorg, vraag of klacht heeft over de overheid, nodigen we uit om bij ons langs te komen. Mensen hebben de overheid hard nodig, maar het vertrouwen van burgers in de overheid is laag. Daarom ga ik ook graag in gesprek over hoe inwoners betrokken worden bij beslissingen die hen raken. Kunnen meedenken en meedoen is belangrijk voor het vertrouwen in de overheid.'

Werkbezoeken

Tijdens de tour bezoeken de ombudsmannen en hun team ook organisaties die contact hebben met inwoners. Medewerkers en bestuurders van deze organisaties kunnen goed vertellen wat er in de provincie speelt. De teams bezoeken onder meer welzijnsorganisatie U Centraal,  de belastingsamenwerking van gemeenten en hoogheemraadschap Utrecht BghU en CliĆ«ntondersteuningPLUS waar onafhankelijke cliĆ«ntondersteuners mensen helpen bij het aanvragen van zorg en ondersteuning.

Provincietour

De ombudsmannen bezoeken elk jaar twee provincies. In 2023 zijn dat de provincies Utrecht en Limburg.