Revalideren in coronatijd
Het verhaal van Hanna* van 19 maakt veel indruk. Ze was in 2019 net begonnen met haar creatieve hbo-opleiding bij ArtEZ, toen ze getroffen werd door een hersenbloeding. Toen ze na aan lange coma wakker werd, kon ze niet meer praten of bewegen. Inmiddels is ze zover gerevalideerd dat ze bijna naar huis mag. Hanna heeft de afgelopen maanden als heel zwaar ervaren. Ze vertelt dat aansluiting vinden lastig is. Ze past namelijk niet meer bij de pubers, maar heeft ook weinig met de 60-jarigen in de kliniek. Door corona eet iedereen aan een aparte tafel en is er veel minder bezoek mogelijk. Hanna's vriend heeft geen rijbewijs en mag nu niet met haar moeder meekomen. Ook haar andere vrienden mist ze enorm. Ze kijkt er enorm naar uit om weer naar huis te kunnen.
Verpleegkundigen en behandelaren spreken van een duivels dilemma. Er zijn in de kliniek kinderen en volwassen met een heel kwetsbare gezondheid, waarvoor een besmetting echt gevaarlijk is. Tegelijkertijd zijn de sociale gevolgen van de maatregelen voor sommige kinderen gigantisch. Als het echt nodig is, worden de regels wel eens opgerekt, maar dit kan lang niet altijd.
Warm bad
Voor drie andere kinderen die zij sprak is de kliniek een warm bad.
Hier ben je niet anders, want iedereen hier heeft iets. We hebben ook lol en hebben pas nog de verpleegkundigen geholpen met het opstarten van een Instagram account voor de kliniek!
- Revaliderende kinderen in gesprek met Margrite
Een meisje vertelt dat ze zich daardoor in de kliniek veel minder ziek voelt dan thuis. Ze hebben veel lol met hun therapeuten en de verpleging. Alleen het contact met buiten gaat soms wat moeizaam. Een jongen vertelt dat ze op school niet zo goed lijken te snappen hoeveel tijd en energie zijn behandeling kost. Hij mag zijn schoolwerk wel op een later moment inhalen, maar dat is eigenlijk geen oplossing: 'Ik wil nu focussen op herstellen, school komt later wel weer.' Gelukkig helpt de kliniek hem om afspraken met school te maken.
Problemen met nazorg en hulpmiddelen
Professionals wijzen de Kinderombudsvrouw op bekende problemen nl. dat het moeilijk is nazorg te regelen voor kinderen die specialistische jeugdhulp nodig hebben. Kinderen die na hun opname niet terug naar huis kunnen, blijven daardoor noodgedwongen langer in de kliniek.
En er zijn helaas nog steeds veel problemen met het meenemen van hulpmiddelen, zoals een rolstoel, als kinderen van de ene naar de andere gemeente verhuizen.
Zwembad, knutselkamer en keuken
Een hoogtepunt van het werkbezoek is toch wel de rondleiding van Nienke*. Nienke heeft ernstige afasie, waardoor een gesprek niet mogelijk is, maar ze wilde ons wel graag laten zien hoe het revalidatiecentrum eruit ziet. Met hulp van haar zusje leidt ze ons langs het zwembad, de keuken, de knutselkamer, een oefenruimte waarin kinderen met behulp van spelletjes aan hun oog-handcoördinatie werken en zelfs een timmerwerkplaats.
* Niet haar echte naam
Over Revalidatie Friesland
Revalidatie Friesland biedt zowel poliklinische als klinische revalidatie. Er worden jaarlijks zo'n 45 kinderen opgenomen, die enkele weken tot soms wel een jaar doordeweeks op de kliniek verblijven. De kliniek behandelt kinderen van 0-18 jaar met verschillende aandoeningen. Wij hebben gesproken met kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH), orthopedische klachten en somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Dagelijks volgen zij verschillende therapieën met als doel weer zo zelfstandig mogelijk te functioneren.