Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer onderschrijft de brief en heeft deze doorgestuurd naar het kabinet. Om te beginnen moeten alle minderjarigen naar een andere plek op het Griekse vasteland om te voorkomen dat de pandemie hen raakt. Daar heeft het land dan wel hulp bij nodig van de andere EU-landen.

De kans dat de coronacrisis in deze kampen door de slechte omstandigheden voor veel slachtoffers zal zorgen is erg groot. Daarom moeten alle kinderen en hun familie zo snel mogelijk worden geëvacueerd. Griekenland heeft daar de hulp bij nodig van de hele Europese Unie, inclusief Nederland.

Margrite Kalverboer, de Kinderombudsvrouw.

In een toelichting aan staatssecretaris Broekers-Knol roept ze Nederland op het voorbeeld van een aantal andere Europese landen te volgen en in navolging van hen een aantal minderjarige vluchtelingen uit de Griekse kampen op te nemen. In overleg met andere EU-landen moet worden bepaald hoeveel kinderen Nederland zou moeten opnemen.

De kampen op de Griekse eilanden zitten overvol en de hygiëne is er slecht. Er verblijven volgens berichten van de NOS meer dan 40 duizend mensen. Onder hen bevinden zich veel kinderen. Eerder vroeg Griekenland de EU al om hulp bij de evacuatie van 2.500 alleenstaande minderjarige vluchtelingen.