Zorgen over armoede

De kinderen en jongeren op het eiland zeggen dat zij zich zorgen maken over de armoede op het eiland. Zij willen graag dat elk kind een goed huis heeft om in te wonen en dat er geen kinderen met honger naar school hoeven. Het leven op Bonaire is duur. Daardoor is het bijvoorbeeld ook lastig(er) om gezond eten te kopen. 

Als kinderen en jongeren de baas van Bonaire waren, zouden zij er bijvoorbeeld voor zorgen dat er geen armoede meer is. Maar ook dat er meer leuke activiteiten voor kinderen worden georganiseerd, je niet naar een ander eiland hoeft als je verder wilt studeren, er meer speelplekken zijn en er geen zwerfhonden meer zijn zodat het veilig is om buiten te spelen. 

Meerdere gezinnen in 1 huis

In vrijwel alle gesprekken met organisaties was de armoede op het eiland een terugkerend onderwerp. Er zijn zorgen over de woonsituatie van kinderen. Soms wonen ze met meerdere gezinnen in één huis. Dit leidt vaak tot spanningen en ruzies en kinderen die niet goed kunnen slapen. Ook hebben ouders vaak meerdere banen, waardoor zij minder beschikbaar zijn voor hun kinderen. Kinderopvang is onvoldoende beschikbaar of te duur, waardoor kinderen alleen thuis blijven. 

Het lukt ouders niet altijd om genoeg eten te kopen, waardoor kinderen met honger naar school of therapie gaan. De armoedesituatie thuis heeft invloed op het totale welzijn van het kind. Daarom is het volgens de organisaties belangrijk dat deze situatie wordt doorbroken. 

Langdurige oplossingen

De Kinderombudsman en Nationale ombudsman vinden dat er snelle maatregelen noodzakelijk zijn om de armoede in Caribisch Nederland aan te pakken. In deze reflectie roepen de ombudsmannen de overheid op om met snelle maatregelen te komen. Waar mensen langdurig mee geholpen zijn.

Spreekuren

Tijdens de spreekuren van de Kinderombudsman hebben de inwoners van Bonaire hun vragen, signalen of klachten over de naleving van kinderrechten voorgelegd. Per zaak onderzoeken wij of, en zo ja hoe, we een rol kunnen spelen in de naleving en bevordering van de rechten van het kind.

Het team van de Kinderombudsman brengt een keer per jaar een bezoek aan Bonaire. Maar we zijn het hele jaar door bereikbaar voor vragen, signalen of klachten over de naleving van kinderrechten op Bonaire.